31 Mart 2016 Perşembe

ARAFAT’TA BİR ÇOCUK, BİR GENÇ, BİR YETİŞKİN


       Arafat’ta Bir Çocuk Zülfü Livaneli’nin 1978’de yayınlanan ilk edebi yapıtı olmasının yanı sıra ilk ve son öykü kitabı olma özelliğini de taşıyor. Yayınlandığı tarihten itibaren olağanüstü ilgi gören yapıt Almanca ve Farsça olarak da okuyuculara sunuldu.2013 yılında Doğan Kitap tarafından 25. basımı yapıldı.

Kitaba ismini usta yazar ve Livaneli’nin en kadim dostu Yaşar Kemal vermiş. Araf kavramı bütün öykülerdeki karakterlerin ortak noktası merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Sığındıkları evlerde, polislere kimlik uzatırken, adres sorarken, sessiz sessiz nefes alırken sıkıştıkları, arada kaldıkları o noktada voltaya çıkıyorlar.

     İlk edebi yapıtı olmasına rağmen Livaneli harfleri yan yana getirme de başarıyı yakalıyor. Bir yazarın kendisine sık sorduğu “Nasıl yazmalı? , Hangi üslubu benimsemeli? , Biçim ne olmalı? “ sorularına cevap bulmanın verdiği bilinç ve eminlik duygusuyla kaleme alınmış hikâyeler.

     71 darbesi ve 72 yılında tutuklu olarak geçen dönem , 11 yıllık sürgün ,  öykülerde hatırı sayılır bir yer ediniyorlar. Sınır sınır dolaşan yazarın kalemindeki kahramanlar da; gurbetçiler, kaçaklar, şairler oluyor.

Tumturaklı büyük sözcüklere yer vermeden dünya gerçekliğinde ilerleyen bir olay örgüsü var kitapta. Yapıtta toplamda 8 tane öykü var. Öykü kitabı olduğu için her birini tek tek özetlemek zor ve okuyucuya kopya verme açısından riskli olduğu için sadece beğendiğim ve beğenmediğim birkaç öyküye değineceğim.

         Belki sonun tatlıya bağlanmasını istediğimden önceliği sevmediğim hikâyeye veriyorum; Bütün Kuşların Uykusu

        Bu öykü beni sıktı ki – çok az bir sayfa kaplamasına rağmen – neredeyse kitabı kenara bırakacaktım. Yazar çok etkilendiği bir masalı anlatmak için birkaç kişiyi bahane edip bir kurguya oturtmuş gibi, karakterler iki boyutlu, ne yaptıkları, nedenleri havada kalmış. Siz öykünün içine dâhil olmaya çalıştıkça o kendini kapatıyor. Bu dışlanmışlık duygusu kendinizi kötü hissetmenize bile neden olabilir.

         Beğenerek okuduğum öykülerden biri ise Bütün Kuşların Uykusu’nun peşin sıra gelen beni toparlayan Dokuma İşçisi ile Şair.
         
     En başta tek kişilik – şairin- korkusunun bir gün kapısının çalındıktan sonra birlikte yaşamaya başladığı işçi ile birlikte günden güne artarak gerileme dönüşümünü izliyoruz. Kitap sayfalarına, merdivenlere, perdelere, sokaklara, gazetelere hâkim olan korkunun yarattığı bencillik gibi insana özgü duyguların savaşından beslenen öykü sağlam diyalog ve tasvirlerle başarısını perçinliyor. 

Kahramanların kafalarında ki sorular, karar verirken ki hal ve tavırları bize de yansıyor. Unutmadan öyküde geçen ve çaresizliği çok sade bir şekilde sunan soruyu sorayım; “Şair adam kitap yakar mı?” (Sayfa 54)

       Üstünden geçmek istediğim son hikâye de Müslim ve karısı Hayriye arasındaki diyaloglardan oluşan bir gurbetçi hikâyesi; Görüş.

 Yedi sayfalık bu hikâyenin beni etkileyen yönü pişmanlık ve kaygının çok basit bir şekilde işlenmiş olmasıydı. Çiftin Almanca konuşurken zorlanmaları, kendilerine ket vurmaları durumun gerçekliğini yakalamak adına yapılmış önemli ve güzel hamlelerin başında geliyor.
        
Yapıt ile ilgili genel olarak değerlendirmek istediğim bir durum var; birçok hikâyenin kesin bir sonuca bağlanmaması durumu. Diğer bir hikâyeye geçerken önceki hikâyedeki karakterler hep bir hamle yapacak gibi. Livaneli inşa ettiği bu geminin dümenine bizim geçmemizi istemiş, üzerinde düşünmemizi, hayal kurmamızı istediği öyküler kaleme almış.
       
 Kitaba bir kitle sınırlaması getirmeden, Zülfü Livaneli seven sevmeyen herkesin rahatlıkla ve keyifle okuyabileceğini düşünüyorum.

Yazar : Erdem Duru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder